Thursday, August 7, 2014

Sambung master dalam negara?


SELEPAS DEGREE
Dilema seorang yang yang dah habis degree, 
"Apa yang aku nak buat lpas habis belajar"

Walaupun aku tidak sepatutnya memikirkan benda alah ni sebab aku daripada bidang pendidikan dan dijanjikan posting tapi entahlah apa yang jadi.masa tahun aku susah pulak postingnya...dijadikan calon simpanan dan tempohnya dilanjutkan kepada setahun, itupun katanya KALAU ADA KEKOSONGAN dan selepas setahun kalau xposting lagi kena INTERVIEW BALIK.  nampak tak WT%%887346592.

KERJA PART TIME
Hari tu semangat jugak alu jadi cikgu ganti ada la dalam 5 bulan camtu dekat 2 sekolah yg berlainan tapi bila dah dengaq  bertta camni cek jadi FERRUSSTTTT nak jadi cikgu which is NOT MY CHOICE AT ALL (*mak suruh ambik)

DECISION
Then, satu hari terfikir:
1. Ada kengkawan yang before habis belajar apply master oversea and dapat. setahun pulak tu
2. Sampai bila aku nak jadi cikgu ganti
3. Macam mana kalau aku kena tunggu posting bertahun-tahun
4. Kalau KPM tak mau ambik jadi cikgu, aku boleh apply jadi lecturer kan

PASCASISWAZAH LUAR NEGARA MARA
So, aku pun isi yang MARA nyer saja2 je nak tengok aku layak tak...and ada jugak la isi yang Manchester University and a few lagi..memang kalau nak ikutkan layaklah tapi aku isi tak habes sebab aku malassssss nak mintak recommendation daripada lecturer which is aku xrapat sangat dengan lecturer and aku malassssss nak balik UPSI. So aku stop dekat situ. 
A few month later,
aku mesej daripada MARA (*shock gila sebab xsemua orang dapat even baru first level) kena buat ujian on9. lepas tuh kena pergi interview dekat MRSM kepala batas. aq pergi jugak walaupun aku tak isi U pon and xdak unconditional letter pon. saja nak ambik pengalaman kot2 la nanti nak sambung pHd kan.. Fuhh...speaking beb ytnya pasal enterpreneurship bagai....
and the result is
DUKACITA and boleh buat RAYUAN
memang tak buatlah aku sebab aku tak mintak U pun kan..bagi chance lah orang yang dah dapat surat tawaran bagai LAGIPUN CEK MASIH SETIA NAK MENUNGGU POSTING

MASTER DALAM NEGARA
So, aku pun tanyalah kawan2 yang dah sambung master macam2 lah aq contact orang merata and kawan aku cakap SAMBUNGLAH MASTER DULU,, NANTI TUKAR KE PJJ
CANTIK!!!!
aku pun terus usha U and aq pilih UKM

KEWANGAN MASTER
Ni lah yang tengah pening sebab kewangan kena cari sendiri so, ada la a few yang nak mintak.
1. MARA
2. ZAKAT
3.MYBRAIN

HOPE
Diharapnya aku dapat menetapkan niat untuk sambung master and walau susah pun master diharapkan aku mampu bertahan sehingga dapat grad kali kedua. Aku tau master ni tak macam degree, susahnya UP sikit..harap2 bila dah posting nanti dapat bahagi masa untuk assignment and so on....
The path that I'll be facing might get harder but I know I'll be able to face it. CAIYOK!!

2 comments:

minah kelabu said...

chaiyok~ semoga berjaya dalam hidup....

Liyana Hisham said...

thank you...you too